Opiskelijat kertovat

Rehtorin vinkit, osa 2: opiskelijat

4.8.2016 14:03 Kirjoittaja Kirjoita kommenttisi
Vesa_AMK_blogi

Sain kesällä 2016 haasteen Turun ammattikorkeakoulun lehtori Sakari Koivuselta ja opiskelija Jarmo Keskitalolta. Molemmat olivat julkaisseet omat ”noin 10 käskyään” omille viiteryhmilleen ( Sakarin blogi ja Jarmon blogi ). Minulle he ehdottivat samoja tehtäviä sekä lisäksi kirjoittamaan ”noin 10 käskyä” johtajalle.

Johtajille kirjoitin näkemyksiäni edellisessä paketissa, joten tässä toinen erä suunnattuna opiskelijoille:

Yksi periaate: kolme kohdetta ja kolme vinkkiä

Sinä olet vastuussa…

Korkeakoulumaailmassa vastuu kaikesta toiminnasta kuuluu selkeästi opiskelijalle itselleen. Aiemmilla koulutusasteilla on vielä voinut ajatella, että joku muu kantaa perimmäisen vastuun, mutta korkeakoulussa syyllinen katsoo aina peilistä takaisin.

Vastuun rajoja on vaikea määritellä. Lähtökohtaisesti ajattelen, että jokainen asia, joka koskee minua tai läheisiäni on vähintään osittain minun vastuullani, eli pidän rajoja aika laveina.

Vastuunotto ei tarkoita, että asioita pitäisi tehdä joka kerta täydellisesti. Se kuitenkin merkitsee, että kun tulokset eivät ole toivotut, analysoit oman toimintasi ja keskityt sen parantamiseen ilman että hakisit tilanteeseen syitä itsesi ulkopuolelta. Esimerkiksi kavereiden väärien ohjeiden seuraaminen ei vapauta sinua vastuusta, koska:

  1. olet vastuussa tietojesi lähdekritiikistä, ja
  2. olet vastuussa kaveripiirisi valitsemisesta.

Vastuu voi tuntua musertavalta varsinkin marraskuun pimeydessä. Sitä varten on kuitenkin olemassa monta tahoa, jotka haluavat auttaa sinua. Listalle kuuluvat niin opettajat, opinto-ohjaajat, opintotoimistot, psykologit, terveydenhoitajat ja lääkärit kuin ennen kaikkea hyvät ystävät. Lähtökohtaisesti he eivät kuitenkaan tule hakemaan sinua kotoasi, vaan sinun pitää ottaa vastuu seuraan hakeutumisesta.

…opinnoistasi

Kukaan muu ei voi varmistaa oppimistasi. Sinä ja vain sinä itse pystyt huolehtimaan, että opit tulevan urasi kannalta keskeisimmät asiat korkeakouluvuosinasi. Opetussuunnitelma antaa sinulle asiantuntijakartan reittivalintojesi tueksi, opettajat ja muu henkilöstö auttavat sinua eteenpäin, mutta viime kädessä sinä itse valitset, mitä ja miten opit.

Mitä enemmän etsit taustatietoja asioista, mitä useampaan projektiin lähdet mukaan ja mitä useampaan kiivaaseen väittelyyn altistat itsesi, sitä paremmin alat alaasi hallita. Osaaminen synnyttää uutta intoa, mikä edelleen syventää osaamistasi, jolloin olet saavuttanut oppimisen positiivisen kierteen.

Vastuunotto opinnoista tarkoittaa sitä, että opettaja ei vastaa tietojesi karttumisesta. Hän selittää, neuvoo ja ohjaa parhaan taitonsa mukaan, mutta jos sinusta tuntuu ettei se riitä, voit aina hakea tietoa muitakin reittejä. Katsele, ota selvää, kysy, lue ja ennen kaikkea kokeile. Paras tapa oppia käytännön asioita on tehdä käytännön asioita. Loistava tapa valmistautua opetustilaisuuteen on opiskella asia etukäteen selväksi ja käyttää ohjausaika mahdollisiin kysymyksiin ja epäselvyyksien ratkomiseen.

Oppiminen on yhteistoiminnallinen prosessi, joten sinun kannattaa olla tiiviissä yhteistyössä niin opiskelijoiden kuin alan asiantuntijoiden kanssa. Yhdessä tekemällä opit helpommin erilaisia toimintatapoja ja ratkaisuita, ja samalla otat haltuun tämän päivän työelämässä välttämättömiä yhteistyötaitoja. Oma oppimisesi on kuitenkin lopulta vain sinuun liittyvä asia; paraskaan porukka ei pysty pakottamaan tietoa päähäsi, jos sitä vastustat.

…verkostostasi

Ammattitaidon kehittäminen on vain yksi tärkeä osa opiskeluaikaasi. Toinen, pitkällä tähtäimellä vähintään yhtä tärkeä, on verkostojen luominen. Opiskeluaikana hankit ystävyyksiä ja tuttavuuksia, joihin tulet törmäämään pienessä maassamme yhä uudestaan. He tulevat olemaan kollegoitasi ja kilpailemaan kanssasi samoista työpaikoista; yllättävimmällä mahdollisella hetkellä joku tuttu naama saattaa olla pöydän toisella puolella haastattelemassa sinua.

Hyvä verkosto on samaan aikaan haastava ja kannatteleva. He muodostavat ympärillesi luottojoukon, joka ymmärtää tilanteesi ja on aina valmis tukemaan. Samalla heidän pitäisi kuitenkin pystyä haastamaan sinua jatkuvaan kasvuun ja uuteen osaamiseen. Jos koet olevasi verkostosi fiksuin henkilö, voi olla hyvä hetki alkaa laajentaa joukkoa, jotta saisit itsellesi kasvumahdollisuuksia.

Valitse verkostoosi haluamiasi ihmisiä ja toimi samalla itse niin, että he haluavat pitää sinut oman verkostonsa osana.

…elämästäsi

Opiskeluaikaa ajattelee helposti opintojen kautta. Se muodostaa kuitenkin suuren osan koko elämänkaarestasi. Monella opinnot muuttavat elämänpolun suuntaa aivan uusille urille, joten nämä muutamat vuodet voivat osoittautua keskimääräistä huomattavasti merkityksellisemmiksi.

Elämänohjeita löytyy riittävän monta ensyklopediallista, joten niitä en tähän ryhdy sen enempää kirjoittamaan yhtä lukuunottamatta: Muista nauttia jokaisesta hetkestä tätä elämäksesi kutsuttua ainutkertaista avaruusajan pistettä. Tämä on sinun ja vain sinun elämäsi, joten viime kädessä sinä kannat vastuun kaikesta toiminnastasi sen aikana.

Positiivinen asenne ei ratko kaikkia ongelmia, mutta kyynisyydellä ja negatiivisuudella elämä tuntuu raskaammalta. Lähtökohtaisesti ongelmat ratkeavat aina jollain tavalla ja mitä enemmän otat niistä vastuuta, sitä enemmän olet vaikuttamassa lopputuloksiin.

Vinkkejä

  • Tee työt/opinnot pois ennen dead lineja, niin voit keskittyä leppoistamaan elämääsi muiden vielä rehkiessä.
  • Kuuntele tarkasti My Way –kappaleen sanat haluamasi esittäjän versiona. Sinatran tulkinta ei ole huono.
  • Lue Arturo Perez-Reverten kirja ”Etelän Kuningatar”. Täysin moraaliton romaani, mutta hyvä tiivistys käytännöllisten taitojen opiskelun ja kokonaisvaltaisen vastuunoton merkityksestä.

 

Terveisin,

Rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila

Kategoriat:

Kirjoittaja: Ylläpitäjä